top of page

Ikke dropp håndvasken!


ikke dropp håndvasken

Å vaske hendene regelmessig er en god vane som enkelt og effektivt kan sørge for at du holder deg frisk. Undersøkelser viser at hele 95 prosent oppgir at de alltid vasker hendene etter å ha vært på offentlige toaletter. Det er imidlertid bare 67 prosent som snakker sant. Av disse bruker kun 33 prosent såpe og bare 16 prosent vasker hendene lenge nok. Det betyr at det er mange av oss som ikke praktiserer god håndhygiene – selv etter besøk på offentlige toaletter! Personer som ikke vasker hendene sine regelmessig er mer utsatt for infeksjoner som influensa, vanlig forkjølelse, lungebetennelse eller matforgiftning.

I løpet av dagen vil hendene dine samle opp flere og flere bakterier og andre smittestoffer. Disse kommer fra en rekke kilder, som etter direkte kontakt med andre personer, infiserte overflater, matvarer eller dyr. Dersom du ikke vasker hendene dine regelmessig, kan du smitte deg selv når du berører ansiktet ditt, øyne, nese eller munn. Du sprer også smittestoffene videre hver gang du er i kontakt med overflater, som for eksempel håndtak og heisknapper.

Gode rutiner for håndvask

Du bør alltid vaske hendene dine:

  • etter du har vært på toalettet

  • både før tilbereder mat og etterpå

  • før du skal spise

  • etter å ha pusset nesen

  • etter host eller nys i hendene dine

  • før og etter behandling av skader og sår

  • før og etter du har vært i kontakt med en syk eller skadet person

  • før du setter inn eller tar av kontaktlinser

  • etter opphold på store offentlige områder, som flyplasser, togstasjoner, bussterminaler

  • etter å ha vært i kontakt med dyr eller dyreavfall

Riktig rengjøring av hendene

Såpe og vann er den vanligste måten å rengjøre hendene på, men du kan også bruke alkoholbaserte desinfiserende produkter, hvor vann ikke er nødvendig.

Såpe og vann

Følg disse instruksjonene ved bruk av såpe og vann:

Etter besøk på offentlige toaletter kan det også være lurt å bruke papir eller albuen til å åpne dørhåndtakene på vei ut.

Alkoholbasert desinfiserende gel

Slike produkter krever ikke vann og kan dermed brukes i situasjoner hvor såpe og vann ikke er tilgjengelig. Desinfiserende gel er faktisk mer effektive mot sykdomsbærende bakterier og virus enn såpe og vann. Vær imidlertid oppmerksom på å velge varer med minst 60 prosent alkohol.

Slik gjør du:

- Legg omtrent en halv teskje i håndflaten - Gni hendene sammen, dekk alle overflater, til hendene er tørre

Flere alkoholbaserte desinfiserende produkter inneholder også ingredienser som forebygger tørr hud. Det kan redusere tørrhet og irritasjon sammenlignet med tradisjonell håndvask. Dersom hendene dine er synlig skitne, vil imidlertid det beste være å vaske dem mred vanlige såpe og vann.

(Kilde: Helsenett)

Se opp for skjult kamera!

Anbefalte poster
bottom of page